sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Toimintakertomus 2017


Padasjoki-Seura ry on vuonna 1955 perustettu Padasjoen kulttuuriperinteitä ja historiantuntemusta edistävä yhdistys. Säännöt uudistettiin 2017 lisäämällä sääntöihin maininta museosta. Johtokunta-nimitys muuttui hallitukseksi.
Seuralla oli oma kotiseutumuseo Kuusikujalla. Työryhmän vuonna 2014 laatimaa museon arviointi- ja kehittämissuunnitelmaa (Paikallismuseon työkirja) päivitettiin 6.6.2017 museoamanuenssi Anna Vadenin johdolla. Nyystölästä entisen Padasjoen museon pihalta seura sai museotoimintaan testamentatun aitan, joka pystytettiin makasiinimuseon pihaan. Lentopalloilijat tekivät pihaan perinteisen riukuaidan. Aidan puut tekivät ja lahjoittivat Vexi Salo ja Jukka Luukko. Museon rapuille rakennettiin kauan toivotut kaiteet.Kattoremontin jäljiltä museossa tehtiin valtava siivous- ja järjestelytyö. Näyttelyyn lisättiin valaistusta, tekstejä ja kuvia. Esineet pyyhittiin ja matot pestiin.Maarit Oksanen-Biorowsky teki seinään tyylikkään museo-kyltin.
Uusi näyttely avattiin juhlavasti. Avajaiset olivat lauantaina 10.6.2017: Museossa oli.100 kävijää, tapahtumassa noin 200. Museon parantunutta valaistusta, siisteyttä ja uusien tekstien padasjokelaisuutta kehuttiin. Yhteiskristillinen kuoro esiintyi. Vexi Salo ja Erkki Gran rakensivat riukuaitaa. Seuran omistamaa Padasjoen miehen kansallispukua piti yllään Niko Kallioinen. Aitan ja riukuaidan muodostamaa uutta perinnemaisemaa kehuttiin.
Museota pidettiin avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-15. Oppaina olivat 4H-yhdistyksen kautta palkatut nuoret. Nuori yrittäjä piti kahvilaa oman yrityksen puitteissa. Vuoden aikana museossa oli noin 400 kävijää tai talkoolaista.
Kirkkovenesoutu Kuhmoisten kotiseutuyhdistyksen ja seurakunnan järjestettiin sunnuntaina 30.7. Kuhmoisten ja Padasjoen seurakuntien yhteen palaamisen kunniaksi. Matka alkoi kuoron säestyksellä Padasjoen satamasta Kellosalmen kautta Kuhmoisiin. Järjestelyt toimivat, hieno ilma, soutajat ja yleisö tykkäsivät. Kirkon seutu -lehti teki ison kansijutun tapahtumasta. Yläkoululaisille ja lukiolaisille tarjottiin mahdollisuus tutustua kirkkoveneellä soutamiseen 18.8. Tapahtumasta saatiin kiitosta.
100-vuotiasta Suomea juhlistettiin myös istuttamalla Suomi100 tulevaisuuden kuusi 2017 Kellosalmentie 163 paikkeille veteraanipuistoon ja viereen laitettiin kyltti.
Yhdistykselle perustettiin omat Facebook-sivut. Lisäksi tiedotettiin nettisivulla ja Padasjoen Sanomissa. Jäsenmaksun maksaneille jäsenille lähetettiin jäsenkirje ja -lasku sekä kahvikuponki museon avajaisiin. Jäsenetuna oli sisäänpääsy museoon ja markkinapaikka museon markkinoilla. Puheenjohtajana toimi Pirjo Rinne. Varapuheenjohtajaksi valittiin Kirsi Pykälistö, sihteeriksi ja tiedottajaksi Minna Perälä, rahastonhoitajaksi Virpi Kallioinen. Facebook-sivun päivittäjinä toimi Minna Perälä. Hallitukseen kuuluivat myös Tero Paarvio, Esko Viinikainen, Ville Skinnari ja Liisa Kuoppamäki. Lisäksi museotoimikunnassa toimivat Erkki Sipura ja Maarit Oksanen-Biorowsky.
Tuloja saatiin museon pääsymaksuista 830 €, markkinakahvilasta 530 €, lehdistä 30 €, jäsenmaksuista 1660 € sekä kunnalta yleisavustusta 2000 € ja Suomi100-tapahtumiin 1000 €.  Menoja oli tapahtumista lehti-ilmoituksineen (markkinat, Nuijasota-luento, kirkkovenesoutu) 980 €. Museon kunnostukseen meni 3310 € (aitan siirto 2120 €, opasteet, kaiteet, valaistus, siivoustalkoot) ja sähköön 270 €. Tilikausi oli ylijäämäinen 415,48 €.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti